Matkaunelmia

Huhuu Ukraina, Qatar, Kenia ja Madagaskar

Tällä viikolla se tapahtui. Ostin kauan haaveilemani Afrikan lennot, enkä malttaisi odottaa marraskuun loppuun enää millään. Tuntuu niin mielettömältä ensinnäkin saada olla lomalla ja toiseksi yrittää malttaa odottaa omien matkahaaveiden toteutumista. Minulle Afrikka on toistaiseksi tuttu oikeastaan oppikirjoista, Avarasta luonnosta ja muiden kokemuksista. Matkan suunnitteluun olen saanut käytettyä jo huomaamattani muutamat yöunet ja skipannut yhdet treenitkin. Kuukausi Afrikassa – jukrat!

Olen parit viime vuodet ollut melko paljon työmatkoilla ympäri Eurooppaa, mutta viimeisestä ihan virallisesta lomamatkastani Sveitsin Davosiin alkaa olla pian jo kulunut kaksi vuotta. Työmatkatkin ovat toisinaan siistejä, mutta lomalla on se oma vapaus käyttää päivät juuri siihen, mihin sillä hetkellä huvittaa.

Kärsimättömyydelleni onneksi marraskuu on todella täynnä ohjelmaa ja varsinaiset toimistopäivät voi laskea jo yhden käden sormilla. Aika menee varmasti nopeasti, sillä Vainion liikenteen bussi puskee juuri sadetta vasten tasaista tahtia kohti Helsinki-Vantaata ja loppuvuoden ensimmäinen reissu on juuri alkamassa.

Kiova & Chernobyl

En ole käynyt Ukrainassa koskaan aiemmin, vaikka halu on ollut suuri, onhan maa kaikille tuttu vuoden 1986 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Neljä päivää Kiovassa pikkusiskoni kanssa tulevat sisältämään rentoa kaupunkihengailua ja paikallisia ruokaerikoisuuksia, mutta myös huomisen vierailun ydinvoimalaan ja Pripyatin kylään. Ydinvoimalaan ei voi matkustaa omatoimisesti, mutta ainakin Kiovasta löytyi monta hyviä arvosteluja saanutta matkanjärjestäjää.

Eilen tapahtui jotain metkaa. Ukraina Airlines möi viime vuoden lopussa naurettavan edullisia lentoja Kiovaan ja pikkusiskoni kanssa olimme eläneet ihan tyytyväisinä varausvahvistuksen lentoaikatauluilla. Onneksi olin kerrankin ajoissa jo edellisenä iltana kirjautumassa lennolle, kun huomasin lennon aikaistuneen noin neljällä tunnilla. Yöunet jäivät hieman lyhyiksi, mutta onneksi emme jääneet lennolta – toivottavasti.

Suosittelen muuten ehdottomasti katsomaan HBO:n minisarjan, vaikkei matkasta ydinvoimalaan haaveilekaan.

Aiemmin Tsernobylissa ovat vierailleet ainakin Rami ja Kerran elämässä.

Saksa ja joulumarkkinat

Marraskuun pari viimeistä viikkoa sisältää satoja ajokilometrejä ympäri Saksaa, luultavasti parit hermojen menetykset ja turhautumiset, mutta luultavasti myös muutamat onnistumisen hetket. Tänä jouluna en ole tavanomaisesti menossa myymään hunajaa Saksan joulumarkkinoille, mutta käyn rakentamassa muutamat joulumarkkinamökit. Ajatus rakentamisesta tosin hieman naurattaa itseäni, mutta kaiken aina oppii!

Ihanaa saada taas kunnon Glühweinia.

Qatar, Kenia ja Madagaskar

madagaskar

Marraskuun lopulla päästään (äitini suureksi kauhuksi) tulevaan Afrikan matkaan. Tulevan matkan suunnittelu lähti liikkeelle Madagaskarista, jonne matkustamisesta olen tuntenut jo pitkään jotain selittämätöntä paloa. Kun aloin tutkia lentoja kohteeseen, huomasin niissä olevan usein vaihto Keniassa. Pian huomasin lennon hinnan olevan lähes sama, jos pidentää vaihtoajan reiluun viikkoon, jolloin voi yhdistää Madagaskarin matkaan myös Kenian. Matkassa on myös yksi kymmenen tunnin vaihto Dohassa, jolloin ajatuksena on käydä tutustumassa nopeasti kaupunkiin.

Madagaskar on ehdottomasti eksoottisin ja köyhin vierailemistani maista. Maasta on ollut hieman vaikeampi löytää viimeaikaista tietoa, eikä siellä ole vielä hirveästi palveluita. Haluan päästä pitkästä aikaa surffaamaan, joten mielessä on ensimmäiseksi lomaviikoksi rentoa surffausta Tulearissa, minkä jälkeen seuraavien viikkojen suunnitelmat ovat vielä auki. Reissun suunnittelu on kiehtovaa, mutta myös haastavaa, koska maa on valtava, tiet ovat joko huonoja tai olemattomia ja kulkeminen on todella hidasta.

Hyviä vinkkejä Madagaskarille olen löytänyt Anna-Katrilta ja Annikalta.

afrikan

Kenian varalle on vielä monia eri suunnitelmia. Ensimmäiseen kuuluu Tansania ja Kilimanjaro, toiseen Mombasa ja muu Kenian länsirannikko, kolmanteen Victoriajärvi ja ehkä Uganda tai Ruanda. Kaikkia suunnitelmia kuitenkin yhdistää jokin safari, ellei useampia. Onni on vapaus ja liikaa en halua etukäteen varata, koska luotan löytäväni paikallisten palveluja paikan päältä. En odota heidän osaavan markkinoida palvelujaan netissä.

Tiedostan Afrikan olevan matkakohteena varsin erilainen, kuin missä olen aiemmin käynyt – monen mielestä varmasti myös vaarallinen ja kurja. Uskon kuitenkin hyvällä suunnittelulla, maalaisjärjella ja avoimuudella pääsevän pitkälle.

Muun muassa Inka ja Otto ovat kirjoittaneet Keniasta, mutta Oton postaus Ruandan kansanmurhista on jotain, mihin suosittelen hyvällä hetkellä tutustumaan.

afrikan

Itse matkareitin lisäksi saa matkan suunnittelussa ottaa huomioon myös liudan muita käytännön asioita, kuten viisumit, rokotukset, valuutat ja niiden saatavuus, sekä maiden tavat ja kulttuuri. Miten sopii pukeutua? Miten käyttäytyä kohteessa muiden kulttuuria ja tapoja kunnioittavasti?

Matkan suunnittelussa kannattaa muistaa lisäksi tarkistaa, mitä oma matkavakuutus kattaa, jos jotain sattuu. Itse selvittelen mahdollista Dengue-riskiä, koska sen uudelleen sairastaminen saattaa olla ymmärtämäni mukaan melko vaarallista. Ulkoministeriön tiedotteitakin luin, mutta jos niiden varoituksiin sokeasti uskoo, ei kotoa tuskin kannattaisi edes poistua. Apteekissa tulisi vielä käydä, kun olen ottanut ensin selvää, mitä kannattaisi hankkia. Omaksi yllätyksekseni tilasin jo matkailijan ensiapupakkauksen. Haaveilen myös uudesta objetiivista, jolla pääsisi hieman lähemmäksi eksoottisia villieläimiä safarilla, mutta maltan ehkä tällä kertaa mieleni. Matkustusilmoituksen aion vielä täyttää ja yritän ehtiä tekemään tylsät kuukausittaiset yrittäjän paperihommat mahdollisimman valmiiksi ennen lähtöä. Gmailista löysin muuten vasta hetki sitten lähetyspainikkeen vieresta napin, jolla voi ajastaa sähköpostin lähetyksen, mikä on siistiä.

Tästä postauksesta ei taida kovin moni saada mitään irti, mutta itse kaipaisin vinkkejä tulevaan matkaan. Korkkarit tosin ymmärrän itsekin jättää tällä kertaa rinkasta.

Postauksen kuvat: Pixabay

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  02/11/2019 at 9:16 pm

  Kyllähän tällaisista postauksissa saa paljon irti, enemmän kuin luuletkaan! Tosi hienoja reissuja tulossa, seuraan innolla niiden etenemistä!

  • Reply
   Eveliina
   07/11/2019 at 9:38 am

   Koitan pitää stoorit aktiivisena. 😉

 • Reply
  Jaakko / lomalla viimeinkin
  03/11/2019 at 9:34 pm

  Kivaa fiilistelyä ja itsellekin on aina tärkeä että on matkoja varattuna ja tiedossa 😀

  • Reply
   Eveliina
   07/11/2019 at 9:38 am

   Tulevat matkat motivoivat ja piristävät. 😉

 • Reply
  Reeta
  03/11/2019 at 10:18 pm

  Sun marraskuu kuulostaa seikkailulta! Jään odottamaan innolla etenkin Afrikkaosiota!

  • Reply
   Eveliina
   07/11/2019 at 9:39 am

   Haha… niin mä itsekin odotan innolla. 😀

  • Reply
   Terhi
   07/11/2019 at 2:13 pm

   Hyviä suunnitelmia. Tällä hetkellä nautin muiden suunnitelmista istuessani täällä sairaalassa polveani parantelemassa.Madagaskar on aina kiinnostanut ja olen odottanut, että maa julistetaan tautivapaakai.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  04/11/2019 at 7:39 am

  Ei vitsit, miten upeita suunnitelmia! Mutta hei marraskuun loppuhan on ihan kohta!! Minä jo panikoin, kun joulukuun puoliväli tulee niin pian, enkä ole ehtinyt suunnitella omaa matkaani juuri ollenkaan. Minusta aika päin vastoin kuluu liian nopeaan kohti matkoja 😀

  Ihania reissuja!

  • Reply
   Eveliina
   07/11/2019 at 9:40 am

   Tuo on kyllä totta, tuntuu että joka päivä on vain mielessä kasa hoidettavia asioita… mutta aina kun on jotain hyvää tiedossa, niin yllättäen kaikki tapahtuvat kuin itsestään. 😀 Samoin ja nauti sinäkin omista tulevista reissuistasi! 🙂

 • Reply
  Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  04/11/2019 at 12:40 pm

  Wau, onpa ihania matkoja tulossa! 🙂 Itsellä ei tällä hetkellä ole mitään mitä odottaa, joten kiva katsella muiden menoa maailmalla! 🙂

  • Reply
   Eveliina
   07/11/2019 at 9:42 am

   Minustakin! 🙂 No mutta jukrat, usein ne matkat tulevat eteen melkoisen sattumalta. 😉

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  04/11/2019 at 6:10 pm

  Sen verran tuosta Keniasta, että jos päädyt Naivashan suunnalle, esimerkiksi matkalla Masai Maraan, niin tsekkaapa suomalaisen Sarin siellä pitämä Aloepark Hotel Naivasha. Sari voi myös varmaan auttaa aktiviteettien kanssa. Naivashan lähellä on myös Crescent Island, jossa voi kävellä eläinten lomassa (petoja saarella ei siis ole).

  • Reply
   Eveliina
   07/11/2019 at 9:43 am

   Mahtava vinkki Pirkko, kiitos! Otankin tästä heti selvää, koska suunnitelmissa on käydä juurikin safareilla! 🙂

 • Reply
  Merja / Merjan matkassa
  09/11/2019 at 6:34 pm

  Mahtavia suunnitelmia! Afrikka on <3 Mulla on enemmän kokemusta Tansaniasta ja Kilimanjarolle kiipeämisestä kuin Keniasta. Sielläkin samalla reissulla piipahdin, mutta suurin osa ajasta tuli vietettyä Tansanian puolella. Blogista löytyy juttua, jos sinnepäin suuntaat. Safarit olivat upeita ja niitä kaiholla muistelen vieläkin. Hyvää ja turvallista matkaa 🙂

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun alla
  09/11/2019 at 11:06 pm

  Ihanan mielenkiintoisia matkakohteita luvassa, innolla odotan tulevia kokemuksiasi ja postauksia aiheista. 🙂 Vinkkejä ei ole antaa, kun tuntemattomia paikkoja ovat itsellekin vielä toistaiseksi. Ihana lukea näistä matkasuunnitelmista, itselle kun pamahti pieni aukko matkakalenteriin (vahinko!) ja tuntuu ihan omituiselta, ettei ole yhtäkään lentolippua tai muutakaan lippua odottamassa. Täytynee korjata asia kylläkin pian, kun sen verran tämä tyhjyys ahdistaa! 😉 Heh. Tuo Afrikka kiinnostelee itseänikin erityisen paljon juuri nyt, joten sitä ehkä suunnitteilla myös.. 🙂

 • Reply
  Lotta-Maaria / delfiininselassa
  10/11/2019 at 3:12 am

  Jään seurailemaan kiinnostuneena juttuja Keniasta ja Madagascarista! Itsellä on myös juo nuo ja Tansania ollut haaveissa. Jostain syystä veri vetää Aasiaan jatkuvasti.

 • Reply
  Anna | Muuttolintu.com
  10/11/2019 at 5:06 am

  Tosi jänniä matkoja tulossa. Itsellä on viime aikoina nostanut Afrikka-kuume päätään, joten odotan juttuja etenkin sieltä. 🙂 Tsernobyl -sarjan katsoin melkein heti kun se tuli ulos, se oli kyllä hyvä.

 • Reply
  Outi / Maa Quzuu
  10/11/2019 at 7:06 pm

  Mahtavia suunnitelmia! Varsinkin Madagaskar, joka on ollut itsellekin kaukainen haave! Jään innolla odottelemaan reissujuttuja!

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  15/11/2019 at 9:14 am

  Minkälainen suunnitelma sinulla on Madagaskarin osalta?

  Safari Keniassa on varmasti upea lisä reissuun. Kannattaa olla varovainen, ettei yritä sisällyttää liikaa safarikohteita liian pieneen aikaan. Useissa valmiissakin ohjelmissa siirtymiin on budjetoitu omasta mielestäni aivan liikaa aikaa, jonka vuoksi aika puistoissa jää helposti harmillisen lyhyeksi.

Vastaa