Hampuri – kokemuksia, vinkkejä ja fiiliksiä

Hampuri, sait minut sittenkin

Hampuri, viralliselta nimeltään Freie und Hansestadt Hamburg, on Saksan toiseksi suurin kaupunki. Kaupunki saattaa tuntua aluksi hieman kolkolta ja luotaantyöntävältä. Varsinkin jos ensivierailu ajoittuu pimeään joulukuuhun, jolloin -10 asteen pakkanen ja kylmä viima mereltä menevät luihin ja ytimiin asti, mutta silti on sinnikkäästi kierrettävä kaikki joulumarkkinat läpi. Tuon muiston jälkeen en kokenut sitä suurta kaipuuta päästä palaamaan Hampuriin, kunnes näin kymmenen vuotta myöhemmin pääsin sattumalta antamaan sille uusia mahdollisuuksia. Onneksi niin, sillä viimeistään viimeisin viikko kesäisessä Hampurissa on saanut sen mainitsemani muistojeni syväjään sulamaan.

Asukkaita Hampurissa on 1,8 miljoonaa ja tämä merenranta kaupunki on yksi kuudestatoista Saksan liittotasavallan osavaltiosta. Nippelitietona muistan vielä yliopistoajoilta kertoa Saksassa olevan yksinkertaistettuna vain kolme kaupunkia, jotka ovat itsenäisiä osavaltioita: Bremen, Hampuri ja Berliini. On metkaa ajatella, että yksittäinen kaupunki voi olla oma osavaltionsa, verrattuna esimerkiksi laajaan Baijerin osavaltioon. Saksa on federalistinen valtio, minkä vuoksi jokaisella osavaltiolla on melko laaja itsemääräämisoikeus, mikä selittää maan suuria alueellisia eroavaisuuksia. Hampurissa saattaa törmätä alasaksin (Plattdüütsch) kieleen, joka on saanut vahvoja piirteitä muun muassa Alankomaista.  Alasaksi on nimenomaan kieli eikä murre, sillä Euroopan Unioni tunnusti vuonna 1994 alasaksin omaksi alueelliseksi kieleksi. 

Hampuri tunnetaan luultavasti parhaiten entisenä Hansakaupunkina ja kaupungin satama on edelleenkin yksi Euroopan suurimmista. Entisaikojen merimiesromantiikka on ehkä hieman kaupunkikuvasta väistynyt, mutta kuuluisan St. Paulin ja Reeberbahnin alueella on edelleenkin railakas meininki ihan pikku tunneille saakka.

Näppärä julkinen liikenne on ehdoton hyvä puoli kaupungissa. S- ja U-bahn verkostot ovat loistavat, joten niitä käyttäen kannattaa ehdottomasti tutustua kaupungin sykkeeseen sen eläväisissä kaupunginosissa. Erityisesti innostuin siitä, kun julkisilla pääsee myös suoraan Hampurin lentoasemalle ja takaisin. Landungsbrückeniltä lähtee lisäksi muutama julkinen lauttayhteys ja kaupunkipyörät vaikuttivat myöskin erittäin suosituilta ja helpoilta ottaa käyttöön. Julkisten aikatauluja voi tarkistaa täältä. Jos tiedät reissaavasi paljon julkisilla, turisteille suunnattu Hamburg Card tulla kannattavaksi hankkia, sillä saa myös alennusta tietyistä kulttuurikohteista.

Sitä sun tätä, mutta jäi Hampurista mieleen

Hammer Park, Hammerpark. Jos haluat treenata, niin tänne vain! Yleisurheilukentällä voi kiskaista parit spurtit ja sen jälkeen vetää leukoja tangoilla. Muistaakseni sisään pääsyn löytäminen oli hieman haasteellista, mutta joku porteista oli lopulta auki. Kehonpainotreeni on hyvä ja ilmainen tapa treenata reissussa. Jos Hammerpark on kaukana sinun kulkureitiltäsi, niin täältä voi bongailla muitakin treenipaikkoja ihan ympäri maailmaa. Niitä näytti Hampurissakin olevan useampia.

Planten un Blomen, Parksee Planten und Blomen. Kukkaispuisto, jossa kesäiltojen kohokohtana ovat näyttävät esitykset, jossa on yhdistettynä valo ja vesi. Viikonloppuisin esityksiin kuuluu myös livemusiikkia. Paikalliset ja turistit kerääntyvät mielellään piknikille puistoon. Aikataulua ja lisäinfoa englanniksi löytyy täältä. Puistossa on myös vanha kasvitieteellinen puutarha.

Finnlandhaus, Esplanade 41. Suomituristin on vaikea olla kiinnittämättä huomiota Binneralsterin rannalla sijaitsevaan monikerroksiseen Suomitaloon.

Elbphilharmonie, Platz der Deutschen Einheit 1. Minuun tekevät matkalla usein vaikutuksen korkeat näköalapaikat. Hampurin uusi konserttitalo on vastikään valmistunut ja sen yläkerroksiin on mahdollista mennä ihailemaan Hafencityn kaupunginosaa korkeuksista. Jos ei muuten, niin ainakin ulkoapäin moderni konserttitalo on myös ulkoapäin varsin vaikuttava näky ja tunnistettava maamerkki.

Rathaus & Hbf. Hampurin kaupungintalo vanhan kaupungin torin laidalla (Rathaus, Rathausmarkt 1) ja päärautatieasema (Hamburg Hauptbahnhof, Hachmannplatz 16) ovat vaikuttavia vanhoja ja historiallisesti merkittäviä rakennuksia. Itse en ole niinkään kirkkojen ja muiden arkkitehtuuristen ihmeiden perässä vipeltäjä, mutta näihin törmää lähes aina ihan vahingossa pyöriessä kaupungilla.

Stolten Park,  Eiffestraße 10. Nordkanalstraßella sijaitsevan majapaikkaini vieressä olevasta Stolten Parkista voi käydä bongaamassa tuon ylemmän kuvan kekseliään katutaiteeseen puetun huoltorakennuksen. En malttanut olla kiipeämättä sen päälle, kun se oikein kutsui tekemään kärrynpyöriä.

hampuri alster

Alster joen rannalla

Alsterin, Elben sivujoen, rannalla on kesäiltoina ihana tunnelma.  Laituriterassi A.mora naapuriterasseineen houkuttelevat pysähtymään viinilasille tai paikalliselle Astra oluelle. Samalla voi ihailla lukuisia jollia, joita joessa riittää.

Mikset jopa vuokraisi omaa jollaa tai purjevenettä?

hampuri

Jos hampurilaisille, kahville tai parille?

Sisäinen herkkuttelijani nostaa matkoilla vahvasti päätään hyvän ruuan ja leppoisten viinipaikkojen suuntaan. Kirkkojen ja arkkitehtuurin sijaan käytän monesti etukäteen aikaa hyvien ruokapaikkojen, tunnelmallisten pubien, sympaattisten kahviloiden ja viinibaareja etsimiseen.

Ehdottomaksi suosikikseeni nousi Weinbar 26, Marseiller Str. 2. Henkeäsalpaava panoraamanäkymä Hampurin kaupungin yli 118 metrin korkeudesta tekee viinibaarin vierailusta unohtumattoman kokemuksen. Sen lähistöllä Sands bar, Dammtordamm 2, jäi mieleeni omaleimaisena coctailpaikkana ja eritysesti sen seinässä olevan ”let’s get lost” tekstin myötä. Musiikki oli ehkä hieman kovalla, mutta se on Saksassa monesti varsin yleistä. Perinteiset irkkupubit ovat aina hyvä valinta ja Irish Rover, Großneumarkt 8, oli mukavan hämyinen ja tunnelmallinen pistäytyä. Landungsbrückenin kupeessa on monia jokilaivaterasseja, joihin voi hypätä ihailemaan vastapäistä Hampurin satamaa tai vaikka hypätä jokiristeilylle.

Hans im Glück, Börsenbrücke 10, on tasokas ja turvallinen ravintolaketju Saksassa, joka on auki usein myös melko myöhään. Hyvä vaihtoehto tekee mieli hampurilaisia, varsinkin jos Döner-kiintiö on jo täynnä.

Kahviloihin halusin kovasti ehtiä, mutta työt ja rautakauppavierailut veivätkin yllättävän paljon aikaa viikosta. Laitan silti mielelläni löytämäni vinkit eteenpäin. Hampurin ensimmäinen zero waste kahvila In guter Gesellschaft , kuppikakutaivas Zuckermonarchie ja Luicellas Ice Cream kuullostivat korvaani houkuttelevilta. Lisäbonuksena Tahanga – Hampurin ensimmäinen alaston ravintola kiinnitti myös huomion…



Booking.com

Hampuri
Weinbar 26

St. Pauli ja Reeberbahn, se kuuluisa katu Hampurissa

Mahtaa olla monella Irwiniä kiittäminen kyseisen kaupungin osan kuuluisuudesta. Itse suosittelen lähtemään avoimesti tutustumaan alueeseen ja unohtamaan ennakkoluulot ja entiset legendat. Toki kaupunginosa on edelleenkin todella seksistinen, ei sitä ole kieltämistä. Kuuluisa syntiseksi mailiksi (die Sündige Meile) kutsuttu Reeberbahn hohtaa edelleenkin neonvaloissaa, mutta sen rähjäisyys on silti jossain määrin väistynyt. Nykyisin enää Herbertstaße on ainoa suljettu katu, jonne alaikäisillä tai naisilla, eikä kameroilla ole asiaa.

Yleisesti St. Pauli on eläväinen alue, jossa on joka ilta jotain meininkiä. Sinne voi mennä ihan hyvillä mielin viettämään iltaa, eikä baarien sisäänheittäjät ole ollenkaan niin päällekäyviä, kuin voisi pelätä. Me vietimme työporukalla yhden ehkä kesän parhaista illoista Reeberbahnin läehisyyden vilinässä. Kiersimme pubeja ja lauloimme karaokea thaikkupubissa, jossa sait aina yhtä monta laululupaa, kuin ostit juomia. Karaokebiisilistat oli tulostettu pöydille muodon vuoksi, mutta todellisuudessa biisit tulivat Youtubesta, ja jossain vaiheessa vedimme pubin tyhjäksi laulamalla jotain Suomi-iskelmiä. Priceless.

Loppuillasta olisimme vielä halunneet mennä tutustumaan kuuluisaan Grosse Freiheit 36 pubiin, josta The Beatles aikoinaan ponnahti pinnalle. Se oli tosin kiinni silloisena arki-iltana. Koti-ikävän tai yönälän iskiessä voi poiketa tuttuun ja turvalliseen Hesburgeriin.

hampuri yöllä

Mitä fiiliksiä Hampuri sinussa herättää?


Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @korkkaritrinkassa

Instagram: @eveliinatylline

Twitter: @eveliinatylline

10 Comments

  • Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

  • Kävin Hampurissa viimeksi 2016. Viikonloppu meni silloin oikein mukavasti Hampurin keskustassa, missä oli meneillään maailman suurimmat satamajuhlat. Kävin myös siellä hyvin ”syntisellä tiellä” lauleskelemassa mielessäni “St. Pauli ja Reeperbahn, sinne veri vetää uudestaan”. Vain Kolibri jäi löytämättä – Onko sitä enää?

  • Tykkään Saksasta tosi paljon sen perusteella mitä oon käynyt pari kertaa Berliinissä ja kerran Mannheimin ja Heidelbergin suunnilla. Haluan kyllä ehdottomasti nähdä Saksaa lisää ja Hampuri alkoi tietty kiinnostaa tän postauksen myötä. Ihania kuvia! 🙂

  • Hampuri herättää tosi hyviä fiiliksiä, tämänkin postauksen myötä. En itse ole sielä vielä käynyt koskaan, mutta kovasti on tehnyt mieli käydä tutustumassa Saksan eri kaupunkeihin Berliiniin, Hampuriin jne..

  • Siitä on jo vuosia kun viimeksi nävin Hampurissa, mutta tuo Planten und blumen olidi kiinnostava ja ilman muuta vierailisin Grosse freiheit-pubissa.

  • Kävimme kertaamassa Hampuria muutama vuosi sitten monen monen vuoden jälkeen.
    Oli kevät ja Planten und Blumen parhaimmillaan – mutta monella muullakin tavalla kaupunki tuntui mukavalta.
    Aikamme ei tuolloin riittänyt päiväretkeen Helgolandiin, joten palannemme kaupunkiin ainakin vielä kerran 🙂

  • Minäkin olen käynyt muutamia kertoja Hampurissa, siellä näkyi myös sivummalla hienoja suuria vihreitä puistoja tosin aseman seutu ei ole enää kiva alue se on niin rähjäinen. Löysin myös Sternschanze alueen jossa on graffitteja mutta myös kivoja pieniä kahviloita jotka on vähän saman tyylisiä kuin etelässä. Suosikkini Saksasta on Kölni ja Dresden

  • Kävin Hampurissa nopeasti nukkumassa viime kesänä junaillessani Kööpenhaminasta kohti Belgiaa ja jäi hieman harmittamaan, ettei kaupunkiin tutustumiselle jäänyt enempää aikaa. Kävelin siis kirjaimellisesti vain rautatieasemalta suoraan vastapäätä sijaitsevaan hostelliin, nukuin yön ja lähdin aamujunalla jatkamaan matkaa – kaupungista en nähnyt siis tämän enempää. Kyseisen junareissuni aikana tykästyin kovasti Düsseldorfiin ja jotenkin Saksan kaupungit ovat aina muutenkin olleet mieleeni, joten luulen, että tykkäisin Hampuristakin. Seuraavalla reissulla täytyy varata ainakin päivä tähän kaupunkiin tutustumiselle 🙂

  • Kiitos, tämä on hyvä kooste. Hampuri on kuitenkin kaupunki, joka automatkailijan reittiin usein voisi kuulua. Jostain syystä se on vaan ollut maineeltaan vähän tylsä. Tässä kirjoituksessa oli kuitenkin monia hyviä vinkkejä.

    • Eveliina

      Kaupungin maine saattaa olla hieman sellaiseen kolkkoon teollisuus- ja satamakaupunkiin ja prostituutioon viittaava, eihän sitä kieltämään. Hampuri osaa kuitenkin hurmata, ei ehkä ensimmäisellä kerralla, mutta jossain vaiheessa. Tuskin se muuten olisi Saksan toiseksi suurin kaupunki, jos siellä ei viihtyisi! 😉 Lyypekki ja Rostock ovat myös Pohjois-Saksassa hienoja kaupunkeja. Schwerinin linna on myös hieno.

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top