Kirvunlinna – linnavuori Pälkäneellä

Kirvunlinna on muinaislinna Pälkäneen Kirvussa, aivan siinä Valtatie 12 varrella, noin kahdeksan kilometrin päässä Pälkäneen keskustasta. Silloin nuorempana Kirvunlinna tuntui olevan minulle valtavan suuri kukkula, jolle kiivettiin tutkimaan, vieläkö puuston lomasta näkisi avaran maiseman Pälkänevedelle. Noissa maisemissa vietin koko lapsuuteni, sokaistuen omaan lähiympäristööni ja sieltä löytyvään historiaan.

Sittemmin Kirvunlinna on saanut vuosia toipua lapsuusajan vierailuistani vuosia. Tänä talvena monen vuoden tauon jälkeen kiipesin perheen kanssa taasen tuttua polkua linnavuorelle ja ehkä ensimmäistä kertaa tutustuin maisemien lisäksi Kirvunlinnan tarinaan. 

Kirvunlinna on mahdollisesti ollut pälkäneläisten pakopaikka rautakauden aikana

Lapsena oikein malttanut pysähtyä miettimään, kuinka pitkä ja merkittävä historia tuolla naapurin jyrkänteellä onkaan. Sen sijaan olen luultavasti kiipeillyt ja keikkunut kallionkielekkeillä leikkien oman elämäni kukkulan kuningasta. Kerran muistan löytäneeni sattumalta myös geokätkön, vaikka silloin en laatikon tarkoitusta tainnut edes ymmärtää.

Kirvunlinnan lakipisteellä sijaitsee muinaisjäännösalue, joka on perimätiedon mukaan toiminut rautakaudella pälkäneläisten pakopaikkana, muun muassa karjalaisten hyökkäyksien aikana. Kirvunlinnan lakipistettä ympäröivät jyrkät kalliorinteet, joihin on aikanaan rakennettu varustuksia turvaamaan Kirvunlinnan laelle paenneita kyläläisiä. Osan varustuksista sanotaan olevan edelleen näkyvissä, mutta en niitä tällä talvisella visiitillä tainnut löytää paksun hangen alta. Kirvunlinnan huipulla on luultavasti myös poltettu merkkitulia, koska näkymät ovat olleet avarat pitkälle Pälkänevedelle asti. Tarkkasilmäinen saattaa huomata alueella myös pienen luolan, jossa uskotaan pälkäneläisten piileskelleen isovihan ja mahdollisesti vielä sisällissodankin aikana.

Kirvunlinna nykyisin

Tänä päivänä järvimaisemat eivät ole enää niin avarat kuin mitä lapsuusmuistoissani. Alueen puut ovat kasvaneet ja pusikot ovat melko tuuheita. Huipulla ollut pöytä on myös kokenut kadotuksen, johtuen ehkä siitä, ettei tulenteko ole sallittua minään vuoden aikana.

Kirvunlinna on suojeltu Pirkanmaan ELY-keskuksen toimesta, tarkoittaen sitä, että esimerkiksi kaadettavat puut tulisi jättää lahopuuksi lisäämään ympäröivän metsän monimuotoisuutta. Nykyisin noin 20-hehtaarin alue on suurimmalta osin Ahlmanin omistuksessa ja se on saanut nauttia olostaan luonnontilassa muodostaen monipuolisen metsän sen muinaisjäännösten ympärille.

Kirvunlinna

Vierailu Linnavuorella

Kirvunlinna on helppo ja nopea vierailukohde. Huipulle kiipeää muutamissa minuuteissa, mutta kaakkoiskulman porttirakennelmia ja luolaa ihmetellessä saattaa saada pienen tovin vierähtämään ulkoilun lomassa. Iharintie 140 kohdilta löytyy pieni parkkipaikka. Tien toisella puolella kyltti osoittaa Kirvunlinnan suuntaan ja pellon laitaa seuraten pääsee Kirvunlinnalle vievälle polulle. Kirvunlinnassa ei ole minkäänlaista talvikunnossapitoa, eikä oikeastaan opasteitakaan. Ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä maastoa pystyy lukemaan kulkemiseen sopivat reitit, talvella eläinten jalanjäljet näyttävät mallia. On epäilty, että Linnavuoressa asustaisi jäljistä päätellen myös ilves.


Jukrat, joko me seikkaillaan yhdessä myös….

4 Comments

  • Lauri Maijala

    Hyvä juttu ja upeat kuvat!

    Tänään käytiin täällä taas. Oikein mukava retkipaikka, joskin on myönnettävä, ettei ehkä ihan pelkästään sen luolan takia kannata. Lähiseudulla on muutamia selvästi vaikuttavampia (Ohtolan Pirunkallion luola luonnollisesti ensimmäisenä).

    Jos luolan haluaa käydä tarkastamassa, niin kannattaa varata etsimiseen aikaa. Luolan geokätköä ei joko enää ole tai se ei näy ilmaisversiossa, joten luolalle ei ihan helposti eksy. Pystyrakona se jäi jopa aiemmin paikalla käyneiltä (meiltä) ensin huomaamatta, kun emme menneet ihan perille asti katsomaan.

    Historiallisena kohteena toki erittäinkin suositeltava.

    • Eveliina

      Kiitos ihanasta kommentistasi, näistä tulee aina hyvälle mielelle! Linnavuori ei ehkä ole maailman mielettömin retkeilykohde, mutta historiallisesti merkittävä niinkuin itsekin mainitsit. Välillä kiva tuoda esiin hieman tuntemattomampiakin kohteita. Kiitos kun kerroit tarkemmin luolasta, minun tarvitsee myöntää, että en enää itse muista tarkalleen lapsuudesta missä luola sijaitsee ja talveretkellä sitä oli vaikeampi löytää.

      Hyviä retkiä tulevalle kesälle,

      terkuin, Eve

      • Lauri Maijala

        Kiitos! Mekin käytiin itseasiassa keväällä täällä pitkästä aikaa. Nyt mukana oli nuorempi 3v. lapsemmekin – ja todella kauan taas etsittiin luolaa.

  • Tämä olikin itselleni ihan tuntematon kohde. Aika säännöllisesti tulee tuosta kuitenkin ajettua ohi, joten pitääkin seuraavaksi pysähtyä. Varsinkin luola kiinnostaisi ja mahdollinen ilves olisi jo itsessään riittävä syy lähteä vierailemaan Kirvunlinnan linnavuorelle.

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top